Bronnen voor oude teksten
Hieronder staat een lijst met websites waar gratis werken te lezen en te downloaden zijn van klassieke, middeleeuwse en vroegmoderne auteurs, variërend van poëzie tot wetenschapsgeschiedenis tot mythologie. Daarnaast worden er ook artikelen en boeken over deze primaire bronnen aangeboden. Tot slot zijn enkele historische woordenboeken in deze lijst opgenomen.
Deze lijst wordt van tijd tot tijd bijgewerkt. Laatste update: 13-04-2017.
Deze lijst wordt van tijd tot tijd bijgewerkt. Laatste update: 13-04-2017.
Alchemy Website : handige website voor wie geïnteresseerd is in middeleeuwse en vroegmoderne bronnen over alchemie en de hermetische kunsten. Werk van onder meer Paracelsus, Roger Bacon en Basilius Valentinus, je vindt het hier.
Bibliotheca Polyglotta : website met allerlei bronnen, namelijk Arabische, Griekse, Latijnse, Oudnoorse, Indiase, Perzische en boeddhistische. Het aanbod varieert van de Koran tot Euclides' Elementen.
Correspondences: Online Journal for the Academic Study of Western Esotericism : vrij toegankelijke onderzoeksartikelen.
Correspondences: Online Journal for the Academic Study of Western Esotericism : vrij toegankelijke onderzoeksartikelen.
Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren : bevat primaire bronnen, van de middeleeuwen tot de moderne tijd, en daarnaast een grote verzameling secundaire bronnen (artikelen en ook boeken).
eBooks@Adelaide : website van de Universiteit van Adelaide, waar literaire e-boeken te downloaden zijn, variërend van klassieke en middeleeuwse teksten tot en met achttiende- en negentiende-eeuwse Engelse boeken.
Electronic Text Corpus of Sumerian Literature : hier zijn veel Soemerische teksten te vinden, getranscribeerd, vertaald en voorzien van extra informatie.
Gnostic Society Library : voor zowel primair als secundair materiaal over gnosticisme, hermetisme, apocriefe geschriften en meer.
Gode Cookery : een website met middeleeuwse recepten en informatie over middeleeuwse en vroegmoderne culinaire zaken.
Gode Cookery : een website met middeleeuwse recepten en informatie over middeleeuwse en vroegmoderne culinaire zaken.
Historische woordenboeken online : van het Oudnederlands tot en met het Fries.
International Society for Neoplatonic Studies : website met gratis toegankelijke, academische studies over het neoplatonisme, en een lijst doorverwijzingen naar downloadbare primaire bronnen, van Porphyrius tot Cusanus.
Internet Classics Archive : biedt een collectie teksten aan van Griekse en Romeinse schrijvers.
Islamic Philosophy Online : veel primaire bronnen van moslimfilosofen en secundaire literatuur. Werk van onder anderen Avicenna wordt hier aangeboden in zowel het Arabisch als in vertaling (Engels).
LacusCurtius : website van Bill Thayer (University of Chicago), waar onder andere een grote collectie teksten wordt aangeboden van Griekse en Romeinse schrijvers.
Leeds International Classical Studies : onderzoeksartikelen, klassieke oudheid, gratis toegankelijk.
Loebolus : hier staan alle delen van de Loeb Classical Library die inmiddels tot het publieke domein behoren (en dat zijn er veel). De boekjes zijn ingescand en te downloaden. De Griekse bucolische dichters, Xenofons Cyropaedia, Plinius Naturalis historia, het dichtwerk van Ausonius, noem maar op.
Online Etymology Dictionary : voor de Engelse taal.
Online Medieval and Classical Library : biedt veel klassieke en middeleeuwse werken aan.
Pennsylvania Sumerian Dictionary : Soemerisch woordenboek, gratis te gebruiken.
Perseus Digital Library : grote databank van de Tufts University waar werk van Griekse en Romeinse schrijvers te vinden is, maar ook werk daaróver.
Sacred Text Archive : hier zijn allerlei boeken te vinden over filosofie, mythologie, religie, folkore en esoterie. De collectie varieert van Indiaanse overleveringen tot het Gilgamesj-epos tot een editie van alle presocratische tekstfragmenten.
Tertullian Project : in eerste instantie richt deze website zich op oude bronnen van en over Tertullianus, maar bevat hier een grote collectie vroegchristelijke en middeleeuwse teksten.
Tracing the Indo-Europeans: Origin and migration : reeks lezingen, Universiteit van Kopenhagen, 2012.
Tracing the Indo-Europeans: Origin and migration : reeks lezingen, Universiteit van Kopenhagen, 2012.
Twilit Grotto, Archives of Western Esoterica : bronteksten van klassieke, middeleeuwse en vooral vroegmoderne esoterische filosofen, zoals Proclus, Heinrich Agrippa, John Dee en Giordano Bruno.
Webinars Early Modern Western Esotericism Ritman Library
Willburhall.org : website (Brown University) met veel antieke, middeleeuwse en vroegmoderne werken over wiskunde en astronomie, uit het Grieks, Latijn, Arabisch en Indiaas.
Reacties
Een reactie posten